Istoria Bisericii

Februarie 2011

Mulțumim Domnului, care ne-a ajutat să ajungem până aici, unde vrem să lăsăm această „piatră de aducere aminte”, să ne rugăm, să cântăm, să ne exprimăm bucuria şi să lăudăm pe Domnul nostru Isus Hristos – care este Capul Bisericii – pentru harul în care ne aflăm.

Începutul lucrării din Naples, FL a fost încurajator şi plin de elan tineresc, aproape toți eram tineri, sau familii tinere, cu copii mici. Primele întruniri au avut loc în casa familiei Vasile și Dorina Brisc, la iniţiativa lui Florin Vancea, păstor al Bisericii „Betel” din Hollywood, Florida. Câteva familii făceau parte din Biserica Baptistă Română „Betel” din Hollywood, Florida, dar munceau în Naples. La fiecare sfârşit de săptămână călătoreau din Naples la Hollywood, la serviciile religioase ale Bisericii „Betel”.

Deschiderea bisericii din Naples a fost binevenită, mai ales că erau şi alte familii de credincioşi care locuiau deja în oraş. Amintim aici familiile: Daniel şi Diana Tomici, Ducu şi Ioana Faina, Daniel şi Tabita Pop, Vasile şi Paraschiva Vălean, Gigi şi Dana Popescu, precum şi alții: Daniel Dănilă, Dumitru Sabău, Daniel Bugeanu şi sora Geta Pădureanu. Aceştia au fost cei cu care s-a început, dar la scurt timp, după aceea s-a mutat în Naples şi familia Alexandru şi Mariana Brisc.

Serviciul inaugural a avut loc în data de 11 februarie, 2001, cu sprijinul și sub supravegherea Bisericii „Betel”. A fost o sărbătoare plină de bucurie şi har. Foarte mulți invitaţi din Hollywood au fost prezenţi la serviciul de deschidere. Cu această ocazie a fost ales ca păstor Cornel Tuns, venit din California, un tânăr credincios şi dedicat lucrării misionare. Într-adevăr Cornel şi-a dovedit înclinaţia spre lucrarea de misiune mai ales între prietenii care frecventau biserica în număr destul de frumos.

În prima parte a lunii iunie 2001, s-a mutat la Naples familia Dumitru şi Olimpia Sabău din Detroit, iar mai târziu şi frații Adrian şi Valentin Ungureanu.  Dumitru Sabău a fost ales ca păstor al Bisericii la data de 3 februarie 2002, datorită faptului că, Cornel Tuns s-a mutat la Jacksonville, iar mai târziu a plecat în România, unde lucrează și acum ca misionar. La scurt timp s-a mai mutat din New York familia Vasile şi Delia Zah, iar câteva luni mai târziu, Alexandru Simuţ.

Fiecare familie, frate sau soră, care au venit, ne-au încurajat și îmbărbătat pe noi, cei care eram deja aici. Aşa a lucrat şi lucrează Dumnezeul nostru. Au fost şi atacuri din partea diavolului care ameninţau lucrarea, numai că s-a dovedit încă o dată cât de adevărat este Cuvântul Domnului care spune in Matei 16:18 că „porţile Locuinţei morţilor nu vor birui Biserica Lui”.

Îi mulţumim, în primul rând lui Dumnezeu, pentru tot ce a lucrat în noi şi cu noi, dar se cuvine să mulţumim şi unor fraţi deosebiţi, care ne-au ajutat să funcționăm și să creștem, în acelaşi timp. Un aport deosebit l-a avut Jim McMahon, care are o dragoste sinceră pentru România şi pentru Universitatea “Emanuel” din Oradea în special, dar şi pentru Biserica “Harul” din Naples.

La început, pentru aproape un an de zile, ne-am adunat, pentru serviciile religioase, la o biserică adventistă, unde plăteam chirie. Jim McMahon însă ne-a pus în legătură cu First Baptist Church of Naples, care ne-au primit cu bucurie și fără chirie, într-una din clădirile lor. Domnul să-i binecuvinteze!

Au fost frământări, au fost căutări, au fost şi căderi, dar cu toate acestea în anul 2002 am avut şi primul botez Nou Testamental, în cadrul căreia l-au primit pe Domnul Isus în apa botezului două suflete, familia Ioan si Maria Maghiar, părinţii sorei Ioana Faina, care erau temporar în Statele Unite. Tot în anul 2002, Domnul ne-a mai trimis o familie deosebită, Nelu şi Lavinia Boboescu, tineri serioşi, proaspăt căsătoriţi.

Anul 2003 a fost un an mai greu în care am perdut câteva familii: familia Ducu şi Ioana Faina şi familia Ioan şi Maria/Mimi Maghiar s-au reîntors în Austria și respectiv în România, iar alte familii au decis să se retragă.

Anul următor a fost  deosebit pentru Biserica Domnului din Naples. În 2004, Domnul a adus printre noi pe familia Adrian şi Emilia Roman din Holly-wood, familia Valerică şi Magdalena Bărcan din România, împreună cu cei doi copii ai lor Andreea şi Răzvan. Fratele Valerică a primit pe Domnul Isus și a fost botezat în luna decembrie. Acesta a fost al doilea botez al bisericii.

Tot în anul 2004, familia Avram și Vivi Șușman, împreună cu sora Florița Moţ, mama sorei Vivi, pe are am adoptat-o ca şi „Buna” noastră a tuturor,s-au mutat în Naples.Biserica era, în sfârşit, în creştere numerică, dar chiar mai important decât aceasta, era creşterea spirituală, care era vizibilă.

Nu am uitat suportul bisericilor „surori” din Hollywood cu care am avut o colaborare destul de strânsă, în mod special cu grupul de tineri al Bisericii Baptiste „Harul” (păstorită la vremea aceea de Teofil Talpeş) şi desigur Biserica „Betel”, prin vizitele lui Florin Vancea, împreună cu alţi frați sau cu grupul de tineri, vizite care au fost binecuvântate, nu numai prin bucuriile şi încurajările pe care le aduceau cu ei, dar şi prin ceea ce „lăsau” la noi: altfel spus, câteva familii tinere, (mai sus menţionate),  s-au mutat în Naples.

Fiecare familie în parte; fiecare frate sau soră, care s-au mutat la Naples şi  au devenit membrii bisericii, au însemnat mult pentru lucrarea Domnului, pentrucă s-au dat pe ei înşişi, devenind astfel „pietre vii” în Biserica Domnului din Naples.

Tot în anul 2004 Biserica „Harul” afost înregistrată official la statul Florida.

În anul 2005 ni s-au mai alăturat: Eva Pantea, familia Viorel şi Ileana Onica împreună cu cei doi fii ail or Alex și Răzvasn,  Cristian şi Lia Simuţ – proaspăt căsătoriţi. De asemenea a continuat mutarea altor familii din Hollywood: familia Ciprian şi Ioana Corhei, George şi Dorina Lup, Ioan şi Marioara Faur.

În 2006 i-au urmat familiile John şi Geta Faur, George şi Cornelia Bucur și Daniela Simuț. Fiecare familie îşi are istoria ei, dar ce frumos când istoria noastră se leagă şi se îmbină cu istoria Bisericii Domnului Isus. Ce minunat este să faci parte din planul divin. În acest plan Dumnezeu ne-a adus împreună din diferite locuri, din diferite biserici şi ne-a dat diferite daruri spirituale, ca să-L slujim pe El şi să ne slujim unii pe alţii .

Tot în anul 2006 Dumnezeu ne-a trimis întăriri şi în privinţa lucrătorilor de care era nevoie tot mai mare, deoarece Biserica creştea şi se înmulţea. Fratele păstor Titus Miheţ împreună cu sotia sa, Victoria s-au mutat din Cleveland, Ohio, gata şi pregătiţi pentru a pune umărul la lucrarea Domnului din Naples. Biserica l-a primit cu multă bucurie şi entuziasm mai ales că avea o experienţă bogată în lucrarea Domnului din România şi din Statele Unite. Mutat aici, comitetul Bisericii i-au propus să fie păstor asistent al Bisericii, alături de Dumitru Sabau, poziție pe care a acceptat-o fără rezerve. După venirea familiei Miheţ la scurt timp i-au urmat şi copii dânşilor, cu familiile lor. Daniel şi Anca Miheţ au devenit membrii bisericii noastre, iar Harry Miheţ cu soţia lui la Biserica Baptistă “McGregor” din Fort Myers, dar a colaborat cu noi şi ne-a vizitat de mai multe ori, chiar reprezentându-ne cu diferite ocazii prin lucrarea pe care o desfaşoară în cadrul organizaţiei Liberty Counsel.

În data de 31 mai 2006 avut loc al treilea botez Nou Testamental cu trei suflete dintre tinerii noştri: Damaris Brisc, Denisa Brisc şi Ovidiu Brisc. A fost o ocazie minunată de vestire a Cuvântului lui Dumnezeu prin Titus Miheţ, iar Dumitru Sabău a oficiat botezul.Trebuie menţionată dragostea cu care fraţii americani ne-au pus la dispoziţe sanctuarul lor şi tot ce am avut nevoie la astfel de momente. Dăm slavă Domnului Isus şi le mulţumim şi lor încă o dată cu această ocazie.

O altă familie binecuvântată a venit din România în 2006, Nelu și Olimpia Bugeanu. Fratele Nelu a început să fie activ imediat şi a adus un impuls lucrării prin impactul care l-a avut asupra unor familii care au început să frecventeze din nou biserica după un timp de absență. De fapt a fost una din viziunile pe termen scurt în acel an pe care Biserica le-a considerat imediat necesare, mai ales că aveam lucrători experimentaţi.

În anul 2007 a venit din România familia Florin şi Denisa Cocoş. Florin s-a ocupat cu studiul biblic la diferitele grupe de învățământ.

În anul 2008, în luna mai, am celebrat prima cununie religioasă din istoria Bisericii „Harul”, când doi tineri din biserică şi-au unit vieţile în legământul de familie: Adrian Ungureanu şi Diana Brisc. Imediat după aceea a avut loc al patrulea botez  cu 6 suflete: Andreea Bărcan, Răzvan Bărcan, Ana Dalia Brisc, Alex Brisc, George Sinclair şi Samuel Tomici. Bucuria Bisericii a fost deosebită, cuvântul Domnului a fost vestit cu putere de către Nelu Brisc, păstor la Biserica Baptistă Română din Portland,OR. Mulţi prieteni au fost prezenţi cu această ocazie. În decembrie 2008,  am avut al cincilea botez cu un singur suflet, Ani Sinclair, soția lui George Sinclair

În martie 2010, prin harul Domnului, am cumpărat terenul pe care urmează să construim locaşul de închinare. În prezent  se lucrează intens pentru obținerea aprobărilor preliminare construcției.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru George Moț și familiile Vali și Roxana Popa și Ciprian și Dana Peia-Filip,  sosiți recent între noi și care s-au și implicat în lucrarea Domnului.

De asemenea suntem mulțumitori Domnului pentru prietenii bisericii „Harul” care au participat la slujbelele religioase. Dintre ei amintim familiile: Andreica, Sima, Hartia, Ugarcovici, Droganici, Doru Junie, Daniel Nagy și alții.

Multe alte evenimente au avut loc de-a lungul acestor 10 ani, mai mult sau mai puţin cunoscute, pe care nu avem loc să le amintim cum ar fi : binecuvântarea celor nou-născuţi (peste 15), câteva misiuni cu tinerii şi cu Biserica, găzduirea corului bărbătesc „Agape” în 2009, Concertul de Crăciun organizat împreună cu fratele Marius Bahnean şi aportul acestuia în perioada decembrie 2008-decembrie 2009, vizitele unor fraţi scumpi şi dragi nouă cum ar fi: Florin Vancea, Marian Chirla, Cristi Paul, Florea Burcă, Daniel Hoduţ, George Dancea, Pitt Popovici, Matei Istudor,Titus Colţea, Nelu Gug, Nelu Brisc, fraţii Groza, Cornel Bucur, Mark Hobavcovici, Paul Negruţ, Liviu Percy,  Petru Dincă, Filip Dincă, Daniel Brisc, Ghiţă Şuşman, Nelu Dupu, Viorel Mic, Sandu Popa şi mulţi alţii. Domnul să-i binecuvinteze pe toţi.

Să nu uităm de unde ne-a luat Domnul nostru, de călăuzirea Duhului Sfânt în cei zece ani şi să privim cu încredere în viitor. „Toate au fost făcute prin El şi pentru El. El este mai înainte de toate lucrurile şi toate se ţin prin El. El este Capul Trupului, al Bisericii. El este începutul, cel Întîi născut dintre cei morţi, pentruca în toate lucrurile să aibă întîietatea”. (Col.1:16b-18).